Böğürtlen kurtçuk, böcekten nasıl temizlenir?
Bahar geldi çiçekler açtı, mahalle pazarlarına can geldi. Kış boyu hasret kalınan meyveler dallardan tezgahlara doldu taştı. En sevdilenlerden o böğürtlen kapılıp eve getirildi. Tozunu toprağını şöyle bir atmak için suya daldırıldı ki...... O da ne ola? Minik beyaz bi kafa bi o yana bi bu yana kıvrılıyor! Ne olcak şuncacık meyve tadına bile bakılamadan çöp mü olacak? Belki de en iyi meyve etli etli olandır. Ya da..
1. Yıkama yöntemi:
Derin bir kaba 1 litre soğuk yada buzlu su / 1 yemek kaşığı karbonat karışımına meyveler konur. Parmaklar yada bir kaşık yardımıyla suyun içinde hafifçe girdap şeklinde meyveler karıştırılır. 10 dakika sonra saf su ile hafifçe durulanır.
2. Yıkama yöntemi:
Derin bir kapta soğuk yada buzlu suya 2 yemek kaşığı tuz eklenip meyveler konur. Parmaklar yada bir kaşık yardımıyla suyun içinde hafifçe girdap şeklinde meyveler karıştırılır. 10 dakika bekletip saf su ile hafifçe durulanır.
10 dakika bekleme sonunda şu yüzeyinde minik beyaz kurtçuklar görünür. Hiç bir kurtçuk görünmüyorsa tuz miktarı yetersiz gelmiş olabilir.
Lütfen böğürtlen, ahududu, çilek, dut gibi meyveleri yıkarken kullandığınız yöntemleri paylaşarak insanlığa yardımcı olun.